Στην σημερινή εποχή όλο και περισσότερα άτομα απευθύνονται στον ψυχοθεραπευτή για βοήθεια και είναι κυρίως νεαρής ηλικίας. Σ’ αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο δυτικός τρόπος ζωής που τον χαρακτηρίζει μία αυξημένη κατανάλωση και με ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης, δίχως όμως την παράλληλη συναισθηματική και ψυχολογική ωρίμανση του ατόμου.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο αισθητή η κρίση αξιών. Αξίες που στήριζαν την παραδοσιακή οικογένεια έχουν σε σημαντικό βαθμό ‘ξεθωριάσει’ και κυριαρχεί στις σχέσεις των ανθρώπων κυρίως το ‘έχω’ και όχι το ‘είμαι’. Σαν συνέπεια είναι η κρίση ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου, σε έναν κόσμο που γίνεται συνεχώς πιο ανταγωνιστικός και απειλητικός.
Για να μπορέσει κανείς να επιβιώσει σ’ αυτόν τον κόσμο χρειάζεται:
- Να βρει έναν δικό του νέο κώδικα αξιών, με ανάλογες πνευματικές αξίες.
- Ν’ αναπτύξει δεξιότητες απαραίτητες για την επιβίωση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
- Ν’ εξοικειωθεί στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων του.
- Στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης με μία συνεχή επαφή με την πραγματικότητα .
- Αναγνώριση και αξιοποίηση των ‘δυνατών’ σημείων που είχαν οι γονείς και οι παππούδες, καθ’ ότι αποτελούν μέρος της κληρονομιάς κάθε ανθρώπου.
- Ανάπτυξη της ενσυναίσθησης*, εάν θέλουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας σ’ έναν κόσμο Ανθρώπινο και με προοπτική.
Η ψυχοθεραπεία πλέον έχει γίνει για τον σημερινό άνθρωπο αναγκαία προϋπόθεση για να έχει ποιότητα ζωής και να λειτουργεί ως πρόληψη στον τομέα ψυχικής και σωματικής υγείας.
*ενσυναίσθηση : Είναι η βαθιά επικοινωνία με τον άλλο μέσω της συναισθηματικής ταύτισης και κατανόησης. Empathy στην Αγγλική.
Περισσότερα στο Google ψυχολογία και ενσυναίσθηση- SCIPS